MENU
Nowosci

Galeria Fotografii z Konferencji

Program kongresu

Nasi prelegenci

Dane organizatora

Press Room

Patroni medialni

Sponsorzy kongresu

Regulamin uczestnictwa

Pytanie do organizatora

Lokalizacja

Uczestnicy

Zgłoś swoje uczestnictwo

Zostań sponsorem forum

Akredytacja dziennikarzy




S P O N S O R Z Y


Grupa Polskie Hotele SPA&Wellness

Unilever Foodsolutions

Rama   Knorr

Lipton   McCain

Bonduelle

Reservation Assistant

Bon-Net

Nixdorf



P A T R O N    M E R Y T O R Y C Z N Y


Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników



S P O N S O R    R Z E C Z O W Y

ForSpa

Farmona Laboratorium Kosmetyków Naturalnych

Malinowy Zdrój - Hotel SPA

Bionantech




B I U R O    O R G A N I Z A T O R A


COMFORTUM

ul. Zielona 8
90-414 Łódź
tel.: +48 42 631 01 84
fax: +48 630 61 11




Prezentacja Iwonny Niegowskiej „Choices – Wiem, co wybieram”.2008-06-18
 
Drugiego dnia forum Pani Iwonna Niegowska przedstawi propozycję zaleceń żywieniowych dla restauracji przy obiektach SPA i Wellness w oparciu o promowany przez nią program „Choices – Wiem, co wybieram”.

„Choices – Wiem, co wybieram” to program informacyjno-edukacyjny znakowania produktów żywnościowych. Jego celem jest ułatwienie konsumentom dokonywania wyborów produktów żywnościowych, w których zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, sodu oraz cukru jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi.
Dzięki logo „Wiem, co wybieram” konsumenci mogą w prosty sposób świadomie ograniczyć spożycie tych składników w diecie. Produkty ubiegające się o logo programu oceniane są pod kątem zawartości tych czterech składników odżywczych, przy użyciu kryteriów opracowanych na podstawie międzynarodowych zaleceń żywieniowych przez niezależne gremia naukowe.

Po prelekcji zostanie zaprezentowany pokaz kuchni molekularnej. Gastronomia molekularna jeszcze niedawno mogła być uznana za abstrakcję, utopię i dziedzinę, która niewiele ma wspólnego z kuchnią przez duże K. Jednakże teraz liczy ona coraz więcej swoich zwolenników. Ten nurt w kulinariach pojawił się w latach 80. Sam termin gastronomia molekularna traktowano wówczas dość szeroko jako „nowe pole do eksperymentów fizyczno-chemicznych”. Głównymi założeniami było tworzenie nowych, niekonwencjonalnych potraw, użycie nowych urządzeń i metod oraz zerwanie z tradycyjnymi sposobami kucharzenia. Później z szerokiego pojęcia gastronomii molekularnej wyłoniła się gałąź, nazywana kuchnią molekularną. Jednocześnie nastąpił przełom w rozumieniu kuchni jako takiej - opartej na tradycyjnych metodach przyrządzania potraw. Kuchnia molekularna zrywa ze starymi wyobrażeniami o gotowaniu. Jej celem jest osiągniecie idealnego, czystego i udoskonalonego smaku potraw - serwowanych w nowych zaskakujących formach. Łączy naturę z nauką.




      


S P O N S O R Z Y


Grupa Polskie Hotele SPA&Wellness




P A T R O N I    M E D I A L N I


SPA Hotele
SPA - Info

Hotels-SPA


SPA - Manager

SPA Plantet

Quality News

Magazum SPA EDEN



R O Z D A N I E    N A G R Ó D



 
Copyright Comfortum 2008
site by HnT & WebFX